Det byggs för lite i Sverige. Bostadsbrist råder i många kommuner, främst i storstäderna. Ungdomar utan pengar eller kontakter har svårt att komma in på bostadsmarknaden, inte minst eftersom det saknas vita hyresrätter. Priserna på bostadsrätter drivs upp. Mot denna bakgrund har Handelskamrarna i Stockholm, Göteborg och Malmö, tillsammans med fastighetsägarna Sverige, tillsatt en “Bokriskommitté”, vars uppgift är att komma med konkreta förslag på lösningar. Jag är ordförande.
Här en krönika i Fokus, oktober 2013, om varför hyresregleringen är ett hinder för en väl fungerande bostadsmarknad. Men hur ska den kunna ändras eller avvecklas på ett ansvarsfullt sätt? Detta blir en av kommitténs grannlaga uppgifter. Eventuella läsare av denna blogg är välkomna med råd, kommentarer och rekommendationer.
En bokriskommitté
October 15th, 2013 · 3 Comments
Tags: Bokriskommittén · Bostadsbrist · Hyresreglering · Klas Eklund · Urbanisering
3 responses so far ↓
1 Peder // Oct 16, 2013 at 09:27
När du säger hyresreglering, vad menar du då?
Att vi som bor i hyresrätt har rätt att gå ihop och förhandla hyror för att slippa stå ensam mot en stor fastighetsägare? Det är så smutsigt gjort att ljuga.
Vem tjänar på marknadshyror? Jo, inte de som hyr i alla fall.
2 Klas // Oct 16, 2013 at 09:36
Hej Peder,
din IP-adress anges gå till en server på Hyresgästföreningen. I så fall en händelse som ser ut som en tanke. Du kanske jobbar där?
I så fall vet du att hyrorna är reglerade. Enligt bruksvärdesprincipen får varken kostnader eller efterfrågan påverka priset. Vilket uppges i min artikel.
Du anklagar mig för att ljuga. Det är hårda ord. På vilket sätt ljuger jag?
3 jeppen // Oct 19, 2013 at 16:06
Bra, hellre björkris till hyresgästföreningen än bokris för oss andra.
Leave a Comment